Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να προσφέρουν πλήρη κάλυψη στους ασφαλισμένους τους για θεραπείες ασθενειών σε ιαματικές πηγές»

222Προβολές

Προκειμένου να υπάρξει στήριξη, ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της χώρας, οι οποίες αποτελούν πραγματικές πλουτοπαραγωγικές πηγές για τις τοπικές κοινωνίες και στη βάση μιας αναγνωρισμένης τάσης επιστροφής των πολιτών σε φυσικά θεραπευτικά μέσα, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με 36 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπέβαλαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία τους ρωτά για τις προθέσεις τους να εξετάσουν το αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας για την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία για θεραπείες ασθενειών σε ιαματικές πηγές.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«

 

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Πλήρης κάλυψη των ασφαλισμένων για θεραπείες στις ιαματικές πηγές»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επιστροφής σε φυσικά θεραπευτικά μέσα, σε συνδυασμό με τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η τάση αυτή, έχει μετατραπεί σε στάση ζωής ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, που οδηγεί σε μια στροφή προς τον θεραπευτικό τουρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Οι γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, συνδυάζοντας τουρισμό και θεραπεία με ένα κύκλο εργασιών που μπορεί να ξεπεράσει τα 300 εκ. € ετησίως.

Προς στήριξη και ενδυνάμωση αυτής της τάσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας ενόψει και του συνεδρίου του Ευρωπαϊκό Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών (ESPA) στη Σλοβενία από τις 20 έως 23 Σεπτέμβριου 2022, επανάφερε το αίτημα του για την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων για θεραπείες ασθενειών σε ιαματικές πηγές, όπως στη Γερμανία όπου τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τέτοιες  προσφορές υγείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία ακολουθούν μια αποσπασματική και καθαρά επιδοματική πολιτική με 150 € ανά ασφαλισμένο, για 15 ιαματικά λουτρά ανά έτος, σε αναγνωρισμένες λουτροπηγές από το κράτος ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2010 αυτό το ποσό ήταν 500€ ανά ασφαλισμένο.

Επειδή, η ιαματική ιατρική έχει αναγνωριστεί ως μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική παλέτα της κλασικής ιατρικής

Επειδή, τα ιαματικά λουτρά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών καθώς και των συμπτωμάτων τους ενώ επιπλέον προσφέρουν την πολυπόθητη ψυχική ηρεμία στους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας της εποχής μας.

Επειδή για να φανούν τα αποτελέσματα μιας ιαματικής θεραπείας, απαιτείται η μακρά παραμονή των ατόμων σε αυτά τα μέρη με κατά μέσο όρο τις τρεις εβδομάδες.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

Προτίθεστε να εξετάσετε το αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας για την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία για θεραπείες ασθενειών σε ιαματικές πηγές, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων οι οποίες αποτελούν πραγματικές πλουτοπαραγωγικές πηγές για τις τοπικές κοινωνίες;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ηγουμενίδης Νίκος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος»

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.