Π.Ε.Πέλλας

Οι Προσομοιώσεις ξεκίνησαν

1.1kΠροβολές

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και οι ΔήμοιΑλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας,στο πλαίσιο καινοτόμων δράσεων Παιδείας,διοργανώνουν Συνέδρια Προσομοίωσης των διαδικασιών Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο: «Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου / Πράξη Δημοκρατίας».

Οι Προσομοιώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας, για τους μαθητές του Δήμου Αλμωπίας, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχα Συνέδρια και στους Δήμους Έδεσσας και Σκύδρας.

Η δράση υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ύστερα από σχετική πρόταση-μελέτη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και υπηρετεί:

α. την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη διαμόρφωσης ενεργών πολιτών,

β. την ανάγκη προαγωγής του διαλόγου των πολιτών και του κοινωνικού διαλόγου,

γ. την απαίτηση για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Δρ. Μαρία Κατιρτζή, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών, Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Εξαπλατάνου.

Στις διαδικασίες Προσομοίωσης ρόλο Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων αναλαμβάνουν μαθητές/τριες Λυκείου. Επιπλέον, συμμετέχουν και μαθητές/τριες Γ΄ τάξης Γυμνασίου οι οποίοι/ες αναλαμβάνουν υποστηρικτικούς ρόλους, όπως: εκπρόσωποι δημοτών, ομάδες άσκησης πίεσης, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι.

Οι συνεδριάσεις προσομοίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαρτίου. Συμμετείχαν 28 μαθητές Λυκείων του Δήμου Αλμωπίας, ως Σύμβουλοι, και 24 μαθητές Γ΄ Γυμνασίου σε υποστηρικτικούς ρόλους. Η επιλογή των μαθητών έγινε με κλήρωση. Πραγματοποιήθηκαν προπαρασκευαστικές συναντήσεις εκγύμνασης των μαθητών, στις οποίες εκλέχτηκανο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον ορίστηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ύστερα από διαβούλευση μεταξύ των μελών του, τα οποία αφορούσαν το περιβάλλον και ήταν:

α. Ανακύκλωση,

β. Καθαριότητα

γ. Αξιοποίηση οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος

δ. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: εφαρμογή τους στον Δήμο Αλμωπίας.

Τα πρακτικά και οι προτάσεις των μαθητών-συμβούλων αναμένεται να κατατεθούν στον Δήμο Αλμωπίας για την αξιοποίησή τους.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

 

 

 

                                                                             ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΧΑΡΑΚΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.