Πολιτική

Στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους

688Προβολές

ΜΕΤΡΑ για τους ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ                                                     από τους ΔΗΜΟΥΣ της ΠΕΛΛΑΣ & την ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” στους Δήμους της Πέλλας επανερχόμαστε στις θέσεια μας για τη στήριξη της λαϊκης οικογένειας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από την Πολιτεία και τους Δήμους και ειδικότερα σε ότι αφορά και τους συνδημότες μας αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας, όπως και σε όλη την χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήμα-τα γιατί αφ΄ενος οι γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν και στην περιοχή μας το γάλα σε τιμή κάτω του κόστους και αφ΄ετέρου οι μεγαλοέμποροι μπροστά στο Πάσχα πιέζουν για χαμηλότερες τιμές στο κρέας αξιοποιώντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στην απορρόφη-ση της παραγωγής.

Εκτός όμως απο τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση βρίσκονται και οι χιλιάδες αγρότες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των συνδημοτών μας στη Πέλλα, όπως οι φρουτοπαραγωγοί της περιοχής εξαιτίας των πρόσφατων ζημιών από τις καιρικές συνθήκες, οι παραγωγοί των πρώιμων νωπών οπωροκηπευτικών ( σπαράγγια ) που έδωσαν σε μειωμένες τιμές τα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα τα προϊόντα μας φτάνουν στο ράφι των μεγάλων αλυσίδων super market σε πολλαπλάσιες τιμές απλησίαστες για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Την τεράστια αισχρο-κέρδεια που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού, τόσο στα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρό-φων, αλλά και στα ατομικά μέσα προστασίας της υγείας του όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. η κυβέρνηση την δικαιολογεί με την λειτουργία της “αγοράς” την “προσφορά και ζήτηση”.

Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εξαιρεί αγρότες και κτηνοτρόφους απο τα περιορισμένα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε και δίνει δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποζημιώσεις στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους για την απώλεια εσόδων τους, σε καλανάρχες ακόμα και στους ιδιώτες κλινικάρχες αντί να τους επιτάξει.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Τώρα οφείλουμε να καλέσουμε όλοι οι Δήμοι της Πέλλας την κυβέρνηση, μαζί με όλους τους θιασώτες της “αγοράς”, την περιφέρεια που εφησυχάζει, τις διεπαγγελματικές, εδώ και τώρα λόγω του κορονοϊού, να αναλάβουν την ευθύνη της δυσλειτουργίας της “αγοράς” και να πάρουν άμεσα μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και γενικότερα για το κεφάλαιο.

Η έξαρση της πανδημίας ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, τις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος υγείας,  που ήταν γνωστές και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.Τις ανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτι-κό προσωπικό, την έλλειψη σχεδίου, πόρων και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτα-κτων καταστάσεων και καταστροφών.

Κυβερνήσεις και Ε.Ε. χρόνια τώρα θυσιάζουν το δικαίωμά σου στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, στο θεό της εμπορευματοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων.Οι πολιτικές της μείωσης των κονδυ-λίων για την υγεία, οδήγησαν χρόνο με τον χρόνο τα δημόσια νοσοκομεία και της μονάδες ΠΦΥ, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, στην σημερινή απαξίωση.

Η προβολή από την κυβέρνηση των δωρεών από κάθε είδους – βαθύπλουτους καλοθελη-τές,- είναι ενταγμένη στη λογική ότι το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να βρεί τα δικά του έσοδα, πουλώντας Υγεία ή αναζητώντας- ευεργέτες- μεγιστάνες.  Αλλωστε ο υφυπουργός κ. Κοντο-ζαμάνης σε δήλωσή του ανέφερε πως αυτή η τακτική  θα τους βοηθήσει να χτίσουν την υγεία του αύριο. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαική υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις.

Απαιτούμε για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, μαζί τους :

 • Άμεση αποζημίωση των χιλιάδων κτηνοτρόφων που δίνουν την παραγωγή τους στις γαλακτοβιομηχανίες, αντίστοιχα να παρθούν όλα τα αναγκαία μετρά για την υγεία τους και να παρθούν όλα τα αναγκαία για την απορρόφησή της γαλακτοπαραγωγής, σε ικανοποιη-τική τιμή και όχι κάτω του κόστους.
 • Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών ( καλλιεργητές θερμοκηπίων, σπαραγγοκαλλιεργητές ), που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς περιορισμούς ανά Περιφέ-ρεια εξασφαλίζοντας ειδική άδεια μετακίνησης για την μεταφορά των προϊόντων.
 • Να δοθεί αυτή την περίοδο η δυνατότητα στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
 • Άμεση πληρωμή των αγροτών που προμηθεύουν τα προϊόντα τους σε σούπερ μάρκετ, λαχαναγορές. Να ληφθούν μέτρα διάθεσης από το κράτος των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν, στη λαϊκή κατανάλωση και να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας.
 • Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.
 • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας να παρθούν μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
 • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος και άμεση επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη άρδευσης για όσο διαρκέσει η πανδημία, επίσης από τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών απο την κυβέρνηση, απο το ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τα τοκοχρεολύσια στις τράπεζες.
 • Να δοθεί έκτακτο επίδομα, για τους αγροτοκτηνοτρόφους που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
 • Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουμε οι ίδιοι να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
 • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Είναι χρήματα που οι αγροτο-κτηνοτρόφοι έχουν ήδη προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ. Άμεση καταβολή στο 100% από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για το 2019. Τέρμα η κοροϊδία! Επιπλέον άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους από ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΣΕΑ, προγράμματα, εξισωτικές αποζημιώσεις.
 • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.
 • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν με ευθύνη των δομών του υπουργείου και χωρίς καμιά επιβάρυνση των παραγωγών.
 • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης στις καλλιέργειες που η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

 

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ – ΔΡΟΣΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ( Επικεφαλής της Παράταξης )

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ – ΤΣΙΤΣΑΓΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ- ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.