Πολιτική

Ένταξη δασικών έργων στην Πέλλα προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ μετά απο συνεχείς προσπάθειες του Γ.Καρασμάνη

464Προβολές

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντάχθηκαν στο Μέτρο Μ-8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) τρία δασικά έργα συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων (4) εκατομμυρίων στον Νομό μας: Ένα για το Δασαρχείο Αριδαίας με προϋπολογισμό 2.728.000 για την διευθέτηση ορεινών λεκανών απορροής της Αλμωπίας, και δύο για το Δασαρχείο Έδεσσας και πιο συγκεκριμένα: Ένα με προϋπολογισμό 900.000 για τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου στο δημόσιο δάσος Κρώμνης, και το δεύτερο με προϋπολογισμό 270.000 για δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών στην περιοχή Στενών Αψάλου – Ποταμού – Μογλενίτσας και κατασκευή δασικού δρόμου στην κοινότητα Φλαμουριάς.

Πρόκειται για έργα με πολλαπλασιαστική ωφελιμότητα δεδομένου ότι, πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης και αξιοποίησης του δασικού μας πλούτου, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας – δασεργατών, υλοτόμων κλπ – θα συμβάλλουν σε τόνωση των επενδύσεων και θα στηρίξουν σημαντικά τις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση, τα συγκεκριμένα έργα, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τον Αύγουστο του 2025.

Το Πρόγραμμα αυτό (Μ-8) συνολικού προϋπολογισμού 226 εκατομμυρίων, εκπονήθηκε επί υπουργίας Καρασμάνη και αφορά επενδύσεις στην ανάπτυξη των δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών μας. Επί πέντε χρόνια παρέμεινε ανενεργό με τα κοινοτικά κονδύλια αζήτητα στα ταμεία των Βρυξελλών – παρά τις αλλεπάλληλες πιεστικές παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού!

Με την αλλαγή Κυβέρνησης και ηγεσίας του Υπουργείου, ο τότε Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αφού ενημερώθηκε από τον Γιώργο Καρασμάνη, το φθινόπωρο του 2019 προκήρυξε τα υπομέτρα της αρμοδιότητάς του  (8.3 και 8.4) προϋπολογισμού 128 εκατομμυρίων ενώ, τα υπόλοιπα δύο υπομέτρα (8.1 και 8.2), προϋπολογισμού 98 εκατομμυρίων, ήταν αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιοποιήθηκαν για την αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Σε σημερινή επικοινωνία του Γιώργου Καρασμάνη με τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, καθώς και με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Κώστα Αραβόζη, τους εξέφρασε την ικανοποίησή του που επιτέλους τα έργα αυτά δρομολογήθηκαν. Τους επισήμανε ότι είναι έργα μεγάλα, πολύπλοκα και χρονοβόρα, τόσο στις διαγωνιστικές διαδικασίες, όσο και στην κατασκευή τους, να είμαστε μέσα στο χρόνο της επιλεξιμότητας, γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Γιώργος Καρασμάνης από πλευράς του, θα είναι σε συνεχή επικοινωνία για την εξέλιξή τους και μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.