Αγροτικά

Ανακοίνωση Α.Σ ΕΝΟΤΗΤΑ

771Προβολές

Με αφορμή κάποιες προγραμματισμένες συναντήσεις με διάφορους φορείς (βλέπε Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης κτλ. )αισθανόμαστε την υποχρέωση και την ανάγκη να υπενθυμίσουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τον πρωτογενή τομέα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εμείς δεν είμαστε όψιμοι αγωνιστές ούτε φυσικά ανακαλύψαμε σήμερα την Αμερική. Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιωθούμε για όλα όσα προειδοποιούσαμετα προηγούμενα χρόνια.

Παρατηρώντας τις τελευταίες καταστροφές από χαλάζι σε πολλές περιοχές του νομού μας που ήρθαν να αποτελειώσουν ό,τι είχε απομείνει από τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων μηνών. Καταλήγουμε στο συμπέρασμαότι για μια ακόμη φορά το πολυδιαφημισμένο  αντιχαλαζικό σύστημα του ΕΛΓΑ , που το πληρώνουμε χρυσό, αποδείχτηκε ανίκανο  να προστατεύσει τις καλλιέργειές μας.

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που αν και χρωστάνε 35 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2012 δεν έχουν δώσει ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Το ίδιοβέβαιαπροβλέπουμε να κάνει και η επόμενηκυβέρνησηόποια και να είναι αυτή. Ο οργανισμός λειτουργεί μόνο με τις δικές μας εισφορές και από αυτές πληρώνονται οι εργαζόμενοι, καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδά του, δίνονται ποσά σε μνημονιακές υποχρεώσεις και ό,τι μένει μοιράζεται σαν φιλανθρωπία στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, παρά το γεγονός της τεράστιας απώλειας της παραγωγής, οι τιμές  είναι εξευτελιστικές στα επιτραπέζια ροδάκινα και βερίκοκα, αυτών που δεν επλήγησαν. Οι εμποροβιομήχανοι, πιέζουν να μειώσουν τις τιμές, επικαλούμενοι την μικροκαρπία στα ροδάκινα , την υπερπαραγωγή σε άλλες ροδακινοπαραγωγικές χώρες(βλέπε Ισπανία) και άλλους αστείους ισχυρισμούς όπως ότι «γέμισαν οι αποθηκευτικοί χώροι συνεταιρισμών και εμπόρων», τη στιγμή που ακόμη τώρα ξεκινά η συγκομιδή στο ροδάκινο και με δεδομένη την μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις Μάη και Ιούνη.

Το δε αίτημα από διάφορους φορείς για «αποσυμφόρηση μέσω των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας» καθώς και των προγραμμάτων deminimis , ή προγραμμάτων χυμοποίησης, που επικαλούνται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν εισόδημα στους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς.

Εμείςείμαστε εδώ για να τοτονίσουμε για μια ακόμη φορά, κι ας γινόμαστε κουραστικοί,ότι οι φτωχομεσαίοι αγρότες είμαστε αποδέκτες των συνεπειών των πολιτικών της Ε.Ε (βλέπε ΚΑΠ) η οποίασε συνεργασία και με την αμέριστησυμπαράσταση-υποταγή από τις εγχώριεςκυβερνήσειςπροχωράνε χέριχέρικατευθύνοντάς μας με μαθηματικήακρίβεια στο ξεκλήρισμα. Με διάφορες μορφές πάλης διεκδικούμε το δικαίωμα στην επιβίωση, το δικαίωμα να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε, και αντ’ αυτούοικυβερνήσεις στήνουν αγροτοδικεία, καταδικάζοντάς μας γιατί παλεύουμε για το αυτονόητο. Σε αυτό το σημείοοφείλουμε να καταγγείλουμε την καταδικαστική απόφαση εις βάροςσυναδέλφων μας αγροτοσυνδικαλιστών από τη Λάρισα υιοθετώντας το επικίνδυνο σκεπτικό περί «ηθικής αυτουργίας» για κινητοποιήσεις που έγιναν το 2017.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάρα τις υποσχέσεις που είχε δώσει για την κατάργηση των αγροτοδικείων, συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, λίγες μάλιστα μέρες πριν από τις εκλογές, με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών αλλά και όσων άλλων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και στη ζωή χωρίς δικαιώματα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Όσο θα συνεχίζεται η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που οδηγούν το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση σε όφελος των μεγάλων των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα μεγαλώνουν και θα δυναμώνουν οι αγώνες,  ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κάθε φορά ο κυβερνητικός διαχειριστής αυτής της πολιτικής.

Διεκδικούμε :

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παλιών οφειλών από καταστροφές και της τωρινής για την επιβίωση των οικογενειών μας.
  • Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.
  • Να μην κοπεί ρεύμα σε καμία αγροτική οικογένεια.
  • Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού η περιοχή συχνά είναι χαλαζόπληκτη.
  • Επιδότηση στο 100% για δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που να αφήνουν εισόδημα για να ζήσουμε και να καλλιεργήσουμε ξανά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Εμείς εδώ θα είμαστε και θα διεκδικούμε όλα αυτά που δικαιούμαστε, γιατί πάνω από όλα είμαστε περήφανοι για τον δίκαιο αγώνα που δίνουμε.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «ΕΝΟΤΗΤΑ» Πέλλας

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.