Πολιτική

Ενημερώσεις Τζάκρη σε παραγωγούς στην Άρνισσα, τα Βρυττά, την Κερασιά και το Νησί σχετικά με την ΚΥΑ για την αποζημίωση των όψιμων κερασιών από τον παγετό του 2021

364Προβολές

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη την Κυριακή 22 και την Δευτέρα 23 Μάϊου 2022 πραγματοποίησε συναντήσεις με παραγωγούς στην Άρνισσα, τα Βρυττά, την Κερασιά και το Νησί τους οποίους και ενημέρωσε για το περιεχόμενο της ΚΥΑ με θέμα: Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων στην Π.Ε Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης , αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, το χρονικό διάστημα 15.02.2021-20.04.2021, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

 

Από  την ΚΥΑ προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα για την Πέλλα:

 

  1. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων με την μορφή που έχουν συνηθίσει οι καλλιεργητές, από τον ΕΛΓΑ (στρέμματα (δέντρα ) Χ κιλα/στρ Χ ποσοστό ζημιάς%) αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ΚΟΕ άρα αριθμός δέντρων Χ κατηγορία δυναμικότητας Χ ποσοστό ζημιάς, σύμφωνα με το εξατομικευμένο πόρισμα του ΕΛΓΑ . Δηλαδή δεν θα υπάρξει αποζημίωση ανά ζημιωθέν κιλό παραγωγής αλλά ανά καρποφόρο δέντρο.

Άρα τα σκέλη του πορίσματος είναι τα δέντρα, τα κιλά και το ποσοστό. Επειδή η αποζημίωση θα γίνει κατά δέντρο και όχι κατά κιλό κατηγοριοποιούνται τα κιλά ανά δέντρο.

Οι κατηγορίες είναι δύο: τα δέντρα με πυκνή φύτευση (100-120 φυτά ανά στρ) η πρώτη και με ελεύθερη ή αραιή φύτευση η δεύτερη (30-50φυτα/στρ).

Άρα η εκτίμηση των κιλών εξομοιώνεται για όλους ανάλογα με το πόσα δέντρα βρέθηκαν το στρέμμα.

Άρα μιλάμε για τουλάχιστον την μισή αποζημίωση από αυτή που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν βάση ΕΛΓΑ και όχι από τα ΚΟΕ.

 

  1. Δεν περιλαμβάνονται ενισχύσεις για μήλα.

 

  1. Οι ΚΟΕ έχουν πάντα προϋποθέσεις και όρους. Υποχρεωτικά πρέπει να εξετασθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ( εξωγεωργικο εισόδημα έως 15000€ , απόσταση κατοικίας από τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια έως 150χλμ, δήλωση και εξόφληση δήλωσης καλλιέργειας 2021 κλπ) και να απορριφθουν οι μη δικαιούχοι.

 

  1. Για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικων ( Ε1 και Υ/Δ) για την επεξεργασία αυτών για τηνκαταχώρηση των πορισμάτων με την μορφή ΚΟΕ για την τακτοποίηση των εμβασμάτων προς τους παραγωγούς απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 2 μηνών από σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Καμία σχέση επομένως δεν έχουν με την πραγματικότητα οι νέες υποσχέσεις για πληρωμές τέλος Μαΐου, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και τοπικών βουλευτών για προκαταβολές τον Οκτώβριο του 2021, ολοσχερείς εξοφλήσεις τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φλεβάρη του 2022 και το Πάσχα του 2022.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.