Πολιτική

Επανεξέταση της απόφασης για τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια στο ΟΣΔΕ του 2022 ζητάει ο Δ. Σταμενίτης.

348Προβολές

Με κοινοβουλευτική ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης ζητά την επανεξέταση της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Όπως τονίζει ο Βουλευτής στην ερώτηση του, η υποχρεωτική προσκόμιση ηλεκτρονικών συμβολαίων από τους μισθωτές αγροτεμαχίων θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο για μειώσεις των δικαιωμάτων ανά παραγωγό.

Στην ερώτηση του ο κ. Σταμενίτης αναφέρει ότι είναι γεγονός και πρέπει να αναγνωριστεί ότι στην ουσία της η απόφαση αυτή για την υποβολή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί μέρος του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας και της διαφάνειας αυτής. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί αφού δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής και αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

 

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το Βουλευτή, πριν την εφαρμογή είναι απαραίτητο να έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους παραγωγούς να επιλύσουν ενδεχόμενες διαφορές που μπορεί να υπάρχουν για ορισμένα αγροτεμάχια, όπως για παράδειγμα εμπλοκή άνω τους ενός κληρονόμου σε ένα αγροτεμάχιο ή εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο. Σήμερα επίσης, τα περισσότερα μισθωτήρια είναι χειρόγραφά και το γεγονός αυτό από μόνο του απαιτεί χρόνο, αρχικά για την ενημέρωση των παραγωγών και εν συνεχεία για τη διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή μορφή.

 

Επομένως, η λύση που προκρίνεται, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη είναι μη εφαρμογή της απόφασης για το 2022 και η κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή από το 2023, χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς κόστος και απώλειες για τους παραγωγούς.

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.