Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: «Άσκηση επί χάρτου» εξακολουθεί να παραμένει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς

304Προβολές

Στις 28 Απριλίου 2021 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας σε προηγούμενη Ερώτηση μου, ενημέρωσε ότι «για την αναδιάρθρωση των δενδροκαλλιεργειών έχουν δεσμευτεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης  350.000.000€ (3.000€ ανά στρέμμα).

Εντούτοις, σχεδόν ένα χρόνο μετά,καμία ουσιαστική ανακοίνωση δεν έχει γίνει από το Υπουργείο σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Προς τούτο και με δεδομένο ότι η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία το ρωτά: 1) για τον προγραμματισμό του Υπουργείου προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς και

(2) αν έχει προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς»

Σε συνέχεια της από 28-4-2021 απάντησης της σε Ερώτηση μου με της 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με την υλοποίηση της προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς, είχατε επισημάνει ότι «στο «Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, ειδικότερα, στον Στόχο 1: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Αγροτικού Τομέα, δράση 1.11, περιλαμβάνεται το Υποέργο 1: Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών, στο οποίο αναφέρεται και η αναδιάρθρωση δενδροκαλλιεργειών. Ο προϋπολογισμός της αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών ανέρχεται σε 350.000.000€ (3.000€ ανά στρέμμα)».

Ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο μετά, καμία ουσιαστική ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από το Υπουργείο σχετικά με το πολυπόθητο μέτρο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών το οποίο, της φαίνεται, παραμένει ακόμη «ως άσκηση επί χάρτου».

Της φορές μέχρι σήμερα έχει επισημανθεί στο Υπουργείο η επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση της προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς, πρωτίστως των επιτραπέζιων ροδάκινων και σε δεύτερο βαθμό των συμπύρηνων. Ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ροδακινοκαλλιέργειας με νέες δυναμικές καλλιέργειες και ποικιλίες σε συνδυασμό με το γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης, αποδεδειγμένα θα οδηγήσει και σε μείωση κατά 20 – 30% των εισροών (φυτοφάρμακα και λιπάσματα) και κατανάλωσης νερού.

Επειδή το 70% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει δεςµευθεί (νοµικές δεςµεύσεις µε προκηρύξεις) εντός της διετίας 2021-2022 και το 30% το 2023 με της σχετικές πληρωμές να μπορούν να ολοκληρωθούν  έως το τέλος του 2026.

Επειδή το 90% της καλλιέργειας της ροδακινιάς εντοπίζεται της περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια υφίστανται μια συνεχόμενη μείωση στο εισόδημα της, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε πολιτικές αποφάσεις που είχαν ως συνέπεια της ρωσικές απαγορεύσεις σε προϊόντα ενωσιακής προέλευσης, αλλά και σε προβλήματα διάθεσης της παραγωγής της.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ροδακινιάς;
  2. Έχετε προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με της εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς που θα βοηθήσει στη δημιουργία της νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου της περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας;

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

 

 

 

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.