Πολιτική

Λάκης Βασιλειάδης: Ενισχύεται ο ΕΛΓΑ και ξεκινούν άμεσα οι προκαταβολές

473Προβολές

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε στις 4 Αυγούστου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο, από τους οποίους και ενημερώθηκε πως υπεγράφη η σχετική απόφαση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με τα πρώτα 60 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες προηγούμενων ετών. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενισχύσεις, και με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προκαταβολές. Η πίστωση στους δικαιούχους προσδιορίζεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ η άμεση πληρωμή προκαταβολών στους παραγωγούς καλλιεργειών που επλήγησαν από τον «Παγετό Άνοιξης 2021».

Συγκεκριμένα, οι τιμές ανά στρέμμα διαμορφώνονται:

Για την Α Ζώνη, σε τοπικές κοινότητες με ζημιές με μέσο όρο 80%, Βερύκοκα βιομηχανικά 180€, Βερύκοκα επιτραπέζια 300€, Δαμάσκηνα 230€, Συμπύρηνα ροδάκινα 180€, Νεκταρίνια 240€, Ροδάκινα επιτραπέζια 180€. Για τη Β Ζώνη, σε τοπικές κοινότητες με ζημιές με μέσο όρο 65%, Βερύκοκα βιομηχανικά 135€, Βερύκοκα επιτραπέζια 230€, Δαμάσκηνα 170€, Συμπύρηνα ροδάκινα 135€, Νεκταρίνια 175€, Επιτραπέζια ροδάκινα 135€.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:

«Η απόφαση βρίσκεται εντός του πλαισίου που είχε θέσει το ΥΠΑΑΤ, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 22 Ιουλίου, ενώ βασίζεται στην εισήγηση των υπηρεσιών και των αρμόδιων με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ζημιών.

Το επόμενο διάστημα και σε δεύτερη φάση, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και αποσταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα ληφθεί νέα απόφαση και για άλλες καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ακτινίδια κ.α. Επιπλέον, αναμένεται η έγκριση από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τη χορήγηση προκαταβολής από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και για καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο.

Ειδικά για το κεράσι, έχει δοθεί προτεραιότητα στην εξατομίκευση των ζημιών, ώστε να υπάρχουν πιο ακριβή δεδομένα και να πληρωθούν και αυτά στο επόμενο διάστημα και όσο πιο σύντομα γίνεται. Άλλωστε το χρονοδιάγραμμα της τροπολογίας για τις προκαταβολές δίνει αυτή τη δυνατότητα,

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για προκαταβολές, συνεπώς για να δοθούν γρήγορα βασίζονται σε μέσους όρους των ζημιών ανά περιοχή και ανά καλλιέργεια και όχι σε προσωποποιημένα στοιχεία. Πρόκειται για γενναία ένεση ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει ο αγρότης, μέχρι την εκκαθάριση και εξόφληση των τελικών εξατομικευμένων αποζημιώσεων, οι οποίες αναμένεται να καταβληθούν εντός έτους ή και νωρίτερα. Κανείς δεν θα ευνοηθεί, ούτε θα αδικηθεί στην εκκαθάριση, εφόσον αυτή θα βασίζεται σε εξατομικευμένα πορίσματα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο αλλά και σε όλους τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις πέραν των συνηθισμένων διαδικασιών, όπως ακριβώς ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης και την αλλαγή της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός πληρώνει στο 100% και όχι σε δόσεις, το κράτος ενισχύει κατά 20% τον προϋπολογισμό του, γίνονται προσλήψεις γεωπόνων για τις εκτιμήσεις, δίνονται προκαταβολές μετά από 20 χρόνια και όχι με 3€ το δέντρο, και όλα αυτά με στόχο να εξοφληθεί ο αγρότης εντός του έτους και όσο το δυνατό νωρίτερα. Αντιμετωπίσαμε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με μια σοβαρή καταστροφή, αλλά αποδεικνύεται ξανά ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα η αγροτική ασφάλιση μπορεί να γίνει το δίχτυ προστασίας που χρειάζεται ο Έλληνας παραγωγός.»

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.