Πολιτική

Ανακοίνωση της Θ. Τζάκρη για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του Ποντιακού Ελληνισμού Άννας Θεοφυλάκτου

162Προβολές

Ο Ποντιακός Ελληνισμός και ο Οικουμενικός Ελληνισμός αποχαιρετούν με οδύνη μια γυναίκα και επιστήμονα η οποία αποτέλεσε σε όλη την ζωή της έναν φάρο διαφύλαξης και προβολής της ιστορίας των ποντίων.

Η Κ. Θεοφύλακτου έγινε η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός οφθαλμίατρος και παράλληλα με την επιστημονική προσφορά της στον άνθρωπο διατήρησε ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο με μια σπάνια βιβλιοθήκη τα οποία και δώρισε στο Δήμο Θεσσαλονίκης κρατώντας ασβέστη την συλλογική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Επι σειρά ετών  Πρόεδρος της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ” Ποντίων Κυριών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ίδρυσε τον παιδικό σταθμό «ΑΡΓΩ” για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας καθώς και την «Διαμαντίδειο Στεγη” όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι.

Η βράβευση της από την Ακαδημία Αθηνών το 1992 σηματοδοτεί και την καθολική αναγνώρισή του έργου και της προσφοράς της.

Την αποχαιρετούμε όχι μόνο ως επιστήμονα, αλλά πρωτίστως ως την γυναίκα που επι 99 έτη τίμησε με την   ύπαρξη της την  έννοια Ποντιακός Ελληνισμός

 

Αιωνια της η μνήμη!

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.