Πολιτική

H Κινέζικη αγορά για αγροτικά προϊόντα

787Προβολές

Σύντομα ανοίγει η κινέζικη αγορά
για το ελληνικό κεράσι, ροδάκινο, βερίκοκο και δαμάσκηνο

Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μαζί με το σχετικό τεχνικό φάκελο, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για έναρξη εξαγωγών νωπών κερασιών, ροδάκινων βερίκοκων και δαμάσκηνων προς την τεράστια αυτή ασιατική αγορά. Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.

Από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου επισκέφθηκε τη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί από κοντά η ασφάλεια και η ποιότητα της παραγωγής των ελληνικών κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων. Γι’ αυτό το λόγο, η κινέζικη αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεναγήθηκε σε δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτών, εργαστήρια ανάλυσης, καθώς και το Τελωνείο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης επίσκεψης στις Περιφερειακές Ενότητες της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Λάρισας, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πλέον απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υπογραφή των πρωτοκόλλων εξαγωγής των ανωτέρω προϊόντων στην κινέζικη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη συγκεκριμένη αγορά.

…………………………..

Γιάννης Σηφάκης:  Η Πέλλα θα είναι η μεγάλη ωφελημένη περιοχή από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει την Κινέζικη αγορά για το κεράσι, το ροδάκινο, το βερίκοκο και το δαμάσκηνο

Η Ελλάδα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.

Η ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ της επιτυχούς ολοκλήρωσης των επαφών με την Κίνα και η επικείμενη υπογραφή των πρωτοκόλλων εξαγωγής των παραπάνω προϊόντων στην Κινέζικη αγορά είναι από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 3χρονες προσπάθειες.

Η Πέλλα κατέχοντας την πρώτη θέση στο κεράσι στην χώρα ( 65%) , την δεύτερη θέση στο επιτραπέζιο ροδάκινο, την πρώτη θέση στο βερίκοκο και στο δαμάσκηνο στην χώρα θα είναι η μεγάλη ωφελημένη από την τεράστια αυτή επιτυχία.

Οι αγρότες και οι οργανώσεις της Πέλλας πρέπει να ετοιμαστούν να ανταποκριθούν στην σημαντική αυτή πρόκληση που μπορεί να έχει καθοριστική επίπτωση στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.