Πολιτική

Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τον θάνατο ομογενή στη Γερμανία

429Προβολές

Με πρωτοβουλία Θεοδώρας Τζάκρη κατατέθηκε ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με την οποία ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις συνθήκες θανάτου του  24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας

Λόγω των αδιευκρίνιστων μέχρι σήμερα συνθηκών του θανάτου  του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας καθώς και της απόκρυψης του γεγονότος από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 33 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με την οποία τον ρωτούν: (1) αν έχει ενημερωθεί υπεύθυνα για τις συνθήκες θανάτου του  24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας, (2) αν έχει ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους απόκρυψης του γεγονότος και της μη άμεσης δημοσιοποίησης του από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές κάτι που συνέβη μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και (3) σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε υπέρμετρη χρήση βίας από την γερμανική αστυνομία σε  βάρος του 24χρονου Έλληνα ομογενή.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Υπέρμετρη αστυνομική βία σε Έλληνα ομογενή στη Γερμανία που οδήγησε στο θάνατό του»

Έντονα αρνητικά συναισθήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 24χρονου Έλληνα στο Wuppertal της Γερμανίας, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς. Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα ομογενή Γιώργου Ζαντιώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Wuppertal, θίγει και αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό της υπέρμετρης χρήσης  αστυνομικής βίας.

Επιπλέον, ενώ ο 24χρονος πέθανε στις 2 Νοεμβρίου, ο θάνατός του έγινε γνωστός μερικές ημέρες αργότερα. Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν το περιστατικό, ωστόσο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσίαζε τη βίαιη σύλληψή του από τους αστυνομικούς, αποκάλυψε το γεγονός, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για την υπέρμετρη και χωρίς λόγο αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Υπενθυμίζεται ότι ο 24χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά την πρόσφατη εγχείριση στην οποία είχε υποβληθεί και ενώ ήταν άοπλος, οι αστυνομικοί κατά την σύλληψη του είχαν πέσει μαζικά επάνω του, αδιαφορώντας για τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της αδερφής του ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Στη Γερμανία το συμβάν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα με διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, ιδιαίτερα έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον νεαρό η γερμανική αστυνομία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να σιωπήσει και η μέχρι στιγμής αντίδραση της χώρας μας χαρακτηρίζεται το λιγότερο «χλιαρή», καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο διπλωματικές διαρροές δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.  

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχετε ενημερωθεί υπεύθυνα για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας;
  2. Έχετε ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους απόκρυψης του γεγονότος και της μη άμεσης δημοσιοποίησης του από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές κάτι που συνέβη μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
  3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε υπέρμετρη χρήση βίας από την γερμανική αστυνομία σε βάρος του 24χρονου Έλληνα ομογενή;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αμανατίδης Γιάννης

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Ντεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος»

Κάντε το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.